Brojne namirnice, a osobito voće i povrće često se tretiraju različitim kemikalijama kako bi duže trajale. Naime, problematično je što većina tih kemikalija može biti opasna po zdravlje. Zbog svoje štetnosti mnoge su od njih zabranjene u Europskoj uniji.
Naime, da bi jabuke trajale dulje prskaju se voskom, glicerinom, parafinom, kalcijevim kloridom i definilom. Posljednji je i najopasniji, jer nastaje preradom nafte i smatra se kancerogenim. Zbog štetnosti, mnogi se pitaju kako razlikovati prskanu od neprskane hrane.
Inače, nakon kupnje namirnica na tržnici, od prodavača za kojeg se zna da ne tretira voće i povrće, dovoljno ga je samo oprati pod vodom kako bi se uklonile prljavštine. Ipak, pri kupnji u trgovinama, stručnjaci savjetuju kupcima da ogule koru, piše Krstarica.
Važno je više stvari
Nadalje, konzumacijom namirnica tretiranih kemikalijama ne riskiramo samo trovanje želuca, već dugoročno i razvoj ozbiljnijih bolesti poput raka ili tumora. S druge strane, rezanjem kore, primjerice jabuke, nestaje glavni izvor vitamina A i C te kalcija, fosfora, željeza i korisnih antioksidansa.
Ipak, problemu manjka vitamina nakon guljenja kore moguće je doskočiti. Naime, ako je kora jabuke nakon odsijecanja potamnila, sigurna je za konzumaciju. Razlog za to je karcitin koji u kombinaciji s vitaminom C sprječava slobodne radikale da naprave štetu u organizmu.
Također, da bi utvrdili sadrži li povrće pesticide, dovoljno je nasjeći krastavac ili rajčicu i pogledati kakva im je unutrašnjost. Žute pruge ukazuju na mogućnost da je povrće tretirano kemikalijama. Osim toga, u pojedinim vrstama povrća središnji je dio također žut.